Arabisch leven of leven als een Arabier? - Reisverslag uit Doha, Qatar van Astrid Nieuwenhuizen - WaarBenJij.nu Arabisch leven of leven als een Arabier? - Reisverslag uit Doha, Qatar van Astrid Nieuwenhuizen - WaarBenJij.nu

Arabisch leven of leven als een Arabier?

Door: Astrid van Nieuwenhuizen

Blijf op de hoogte en volg Astrid

04 November 2012 | Qatar, Doha

- Wij weten het verschil nog niet -

Vroeger werd een inwoner van Arabië een Arabier genoemd. Arabië bestond toen uit: Saoedi-Arabië, De Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Jemen, Qatar, Koeweit. Sinds 2011 is deze regel ietwat gewijzigd. Nu ben je een Arabier als je Arabisch spreekt als moedertaal en leeft in een Arabische cultuur. Aan geen van beide voldoen wij, dus dan leven wij nu maar als een Arabier.

De kleding die hier wordt gedragen zijn een zwart gewaad voor de vrouw en een wit gewaad voor de man. Dit is voornamelijk bedoeld om jezelf te kunnen beschermen tegen het klimaat maar ook het geheel bedekken van het lichaam. Als Europeaan ben ik het hier wel mee eens, en pas me aan. Natuurlijk, wij trekken geen gewaad aan want met nivea sun op je armen, benen, schouders en neus ben je ook beschermd tegen het klimaat. Dus wanneer wij op stap gaan zorgen we dat we er gepast bij lopen. Fair enough!

Mooi om te zien hier dat tijdens de feestdagen die dus net voorbij zijn alle culturen zich door elkaar heen bewegen. Aziaten, Europeanen en Arabieren. Het is geweldig om te zien hoe de mensen hier dus leven in een multi culturele samenleving. Iets wat in Nederland het gespreksonderwerp is van de dag zo’n beetje. Iedereen is hier vriendelijk, is behulpzaam en wil graag met je op het terras een thee drinken om je beter te leren kennen.
Tijdens de Eid al Abda feesten is er ruimte voor alles. Muziek, zang, disneyparade, dansgroepen vanuit de hele wereld , goochelaars… In de souq waqif, voor ons op 10 minuten wandelafstand, wemelt het van de drukte: “Kinderen, ouders, gezinnen”. Iedereen wil het liefste met zijn limoen-mint- sapje op de eerste rij zitten op het terras om alles goed te kunnen zien maar misschien nog wel belangrijker, om niets te hoeven missen.

Het volgende positieve nieuws is dat ik een mail heb gehad om vrijwilliger te mogen zijn tijdens het filmfestival. De eerste oriëntatie sessie zit erop, contract is getekend. Nu is het afwachten bij welk onderdeel ik mag meehelpen. Wederom, ik ben benieuwd.

Met ons samen gaat het verder super. We hebben geregeld dat we mogen zwemmen bij Le Mirage Village en dat geeft een heerlijke verkoeling. ’s Avonds maken we vaak een wandelingetje en kijken de films die we mee hebben genomen vanuit Nederland. Zo langzamerhand beginnen we dus steeds meer te wennen hier en ik denk dat we onze draai wel hebben gevonden. Of ik dan ook nog Arabisch ga leren praten? Een paar woorden ja want daar ontkom je niet aan… Maar voor de rest, laat mij maar lekker die Engels sprekende Europeaan blijven en voor een tijdje leven als een Arabier.

Tot snel maar weer!

Liefs Astrid en Camiel

• 04 November 2012 - 09:17

Cees En Frieda:

Ik zie het nu zo voor me. Als een filmpje. Weet je, hier kun je een boek(je) mee vullen. Veel plezier daar verder. Ik ga zo mijn ruiten van de auto krabben. Vorst weet je wel. Brr en koud. Hebben jullie vast geen last van. Kusjes uit bruchem

• 04 November 2012 - 09:17

Cees En Frieda:

• 05 November 2012 - 22:19

Jappie:

Hoi Astrid, Camiel,

Nou Astrid, ik lees wel dat het wilt jou dus nog steeds niet wilt lukken om ook maar even stil te zitten ;-) Hoe is het met de huidskleur? Is die inmiddels wel al van een Arabier? Wel fijn dat jullie er zo goed kunnen wennen, is toch belangrijk als je er een langere periode moet blijven. En hoe vind jij dat nu Camiel, dat Astrid zo lekker aan het genieten is en jij dus gewoon voor je werk bezig moet zijn? Zou je dan liever niet met haar mee gaan? Maar ben blij dat je daar zit. Hier is het typisch Hollands herfst weer zon, regen, zon, regen, dan is het 25 graden en dan vriest het weer. Niks gek dat ik dus de griep heb gehad. Gelukkig alleen nog last van naweeën hiervan, maar af en toe zit ik als een hond te blaffen. Verder gaat alles goed.

Veel plezier nog en ik schrijf/spreek jullie snel weer (of zie je wel op word feud langs komen ;-) )

Jappie

• 08 November 2012 - 19:18

Frans En Bernadette Glorie:

Hey Astrid en Camiel, hoe is het met jullie? Zo aan de blog tte zien hebben jullie het prima naar je zin. kunnen jullie een beetje aan de warmte wennen? Kijk uit dat je niet te hard werkt hoor met die warmte!
    En natuurlijk regelmatig bier drinken of het nou ara-bier is of ander bier. Maar dat hoef ik brabanders toch niet uit te leggen? ik zal mezelf aanmelden voor de mailinglist, dan kan ik jullie een beetje volgen. Veel plezier en stuur een beetje warmte deze kant op!

• 19 November 2012 - 19:15

Willy Wijnands Van Nieuwenhuizen:

hoi Astrid en Camiel,fijn dat alles goed met jullie gaat,gewoon leven als een Arabier!!

een hartelijke groet uit Soest xxx

Verslag uit: Qatar, Doha

Moving on to Qatar

Wij gaan verhuizen…
- Waar gaan jullie wonen dan? -

Leuk hè, om te zeggen dat we samen gaan verhuizen. Vraag van jullie is dan waarheen?
Ietwat voorzichtig willen wij dat zeker met jullie delen. Om nou namelijk twee huizen te hebben en te betalen is in deze onzekere tijd wel heel erg decadent. Het is nou eenmaal wat simpeler om een huurwoning op te zeggen bij de woningstichting, dus vanaf heden wonen we te Sint Michielsgestel.

Maar dit adres is tijdelijk. Wij horen jullie al denken: “Wat zeg je daar nou?” Net vertellen jullie nog dat het een beetje te decadent is om 2 huizen te hebben, en hebben jullie een nieuwbouwhuis op het oog dan? Om in de tijdelijkheid te blijven, we gaan tijdelijk naar het buitenland verhuizen. - we komen wel terug hoor! -

Schrik! Ja, dat was ook onze eerste reactie. Camiel kreeg maandag 23 januari de vraag om eens na te denken om een werk in het buitenland te gaan begeleiden. Dus dat werd praten en denken over onze toekomst samen, het gehele plaatje in kaart brengen zeg maar. Blij, onzeker maar gniffelend met een knipoog naar de toekomst hebben we JA gezegd. Wij willen dit buitenlandse avontuur wel aangaan.

Dus wat hebben we nu: “Een avontuur in het buitenland voor langere tijd.” Wij horen jullie al denken: “Binnen of buiten Europa, koud of warm, skype of bellen, tijdverschil groot of klein?” We gaan naar een schiereiland dat grenst aan Saoedi-Arabië en ten oosten ligt van Bahrein. Hebben jullie het al geraden? Juistem, we gaan naar Qatar, die grote zandbak waar het in de zomer kan oplopen tot de 50 graden celsius!

Exacte data, vliegtijden, adressen en andere bijkomstigheden volgen nog… Een ding is zeker, we gaan!